Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, “Dicle Barajı Gölü Havzası Koruma Planı” çerçevesinde barajdaki tekneler için 1 Nisan 2022’de karar aldı. DİSKİ, bir milyondan fazla vatandaşın içme suyunun karşılandığı barajda oluşabilecek kirliliğin önüne geçmek amacıyla 1 Nisan 2022 itibariyle Eğil ilçesinde fosil (petrol) yakıtlı tekne taşımacılığına son verdi.
DİSKİ’nin çabalarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eğil Kaymakamlığı ve belediyesi işbirliğinde Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle çevre dostu 6 tekne hazır hale getirildi. Enerjisini güneşten alan ve her biri 12 kişilik olan elektrikli teknelerin baraj gölünde hizmet vermesi bekleniyor.
Tutşi, Dicle Barajı’ndaki yeni tekneleri inceledi
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Dicle Baraj Gölü’nde çevreye duyarlı elektrikli 6 tekneyi inceledi. Yetkililerden teknelere ilişkin bilgi alan Tutşi, Diyarbakır merkez, Eğil ve Ergani ilçeleri olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye içme suyu sağlayan Dicle Barajı’nı her koşulda en iyi bir şekilde koruyacaklarını belirterek, vatandaşların sağlığını korumanın her şeyden önemli olduğu için Dicle Barajı Gölü Havzası Koruma Planı’nı hazırladıklarını anımsattı. İçme suyu barajında yakıtlı tekne taşımacılığının yapılmaması gerektiğini ifade eden Tutşi, aldıkları kararla yakıtlı teknelerin Dicle Barajı’ndaki içme suyu kaynağına verdiği ciddi zararların önüne geçtiklerini söyledi. Tutşi, verdikleri karardan sonra geliştirilen proje ile hazırlanan temiz ve yeşil enerjiyle çalışan 6 teknenin hizmete sunulacağını belirtti.